25 Nis 2018 Çarşamba

su

 

Su Kesintisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Su dağıtım şebekesi aracılığı ile tüketime sunulan içme-kullanma sularının kalitesine ilişkin kontroller düzenli olarak yapılmaktadır. Kaynağı bilinen ve kontrolü yapılan musluk suyunun tüketilmesi güvenlidir. Kaynağı bilinmeyen su tüketilmemelidir.

  • Güvenli ve sağlıklı olması için tüketime sunulan içme-kullanma suyu klorlanmalı böylelikle dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Klor hastalık yapıcı mikrobiyolojik etkenlerin büyük çoğunluğunu yok etmektedir. Bu nedenle klorlanmış içme kullanma suyunun tüketilmesi tercih edilmelidir.

  • “İçilmez” yazısı bulunan çeşmelerin suları asla içilmemelidir.

  • Kişisel temizlik ve el temizliğinin yapılmaması dışkı-ağız yolu ile yayılan hastalıkların özellikle ishallerin artmasına neden olur. Bitlenme veya uyuz gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Sürekli kaşıntı durumlarında bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

  • Su kesintilerinde ishalli bir hastalığa yakalanıldığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Özellikle yaşlılar ve çocuklar hassas gruplardır.

  • Bulaşıklar içme suyu niteliğindeki sular ile yıkanmalıdır. Tuvaletler 5 su bardağı suya iki bardak çamaşır suyu katılarak hazırlanan suyla temizlenmelidir.

  • Sebze ve meyveler 1 litre suya 20-30 damla %1 lik klor solüsyonu damlatıldıktan sonra 15 dk bekletilerek tüketilmelidir. 1 bardak saf çamaşır suyunun (katkı içermeyen sodyum hipoklorit içerikli) üzerine 9 bardak temiz içme suyu konularak bu solüsyon hazırlanır. Kullanılan çamaşır suyu; %10 aktif klor içermeli ve herhangi bir katkı maddesi içermemelidir.

  • Ambalajlı su kullanılacaksa, kullanılan suyun izinli olması, ambalajında gözle görülür şekilde çizikler bulunmaması, kirli olmaması ve suyun doğal görünümünü engelleyecek matlıkta olmaması gerekir.

  • Su kesilmesi sırasında şebeke içerisinde emici bir kuvvet oluşur. Bu kuvvet, şebekede ve evdeki su tesisatlarında kirletici etkenlerin emilmesine yol açabilir. Eğer emilen sularda kanalizasyon suları ile bulaş varsa burada bulunan mikroplar içme suyuna geçer.

  • Su kesintisinden sonra ilk gelen suyun kirli olma riski yüksektir. Suyun bulanıklığı gidene kadar ortalama 3 - 5 dakika akıtılmalı, eğer akıtılmasına rağmen lağım kokusu gibi kötü bir koku olursa içilmemeli ve ilgili sağlık kuruluşlarına bildirilmelidir.

  • Su kesilmesinde su yedeklemesi yapanlar, her kullanımdan sonra kapları %1 lik klorlu su ile yıkamalıdır. Suları güneş almayan yerlerde muhafaza etmeli, açık renkli bidonlar tercih edilmelidir. Kapağı açtıktan sonra kötü bir koku geliyorsa o bidon kullanılmamalıdır.

  • Su kesintisinin olacağı durumlarda apartmanların su depoları temizlenmeli, paslanan, sızdıran depolar değiştirilmelidir. Depolar kesinti olmadığı zamanlarda 6 ayda bir, kesinti zamanlarında 3 ayda bir temizlenip dezenfekte edilmelidir.

  • Su kesintilerinde kuyu sularının kullanımına eğilim artar. Bu yüzden bu suların en az 10 dakika kaynatıldıktan veya klorlandıktan sonra kullanılması uygundur. Soğutma ve dondurma işlemleri mikropları öldürmez.

  • Tankerlerle içme suyu dağıtımı yapan kurum ve kuruluşların dağıttığı suyun sağlık kuruluşu tarafından kontrol edildiğinden emin olunmalıdır. Bu suların dezenfeksiyonu etkin yapılmadığından asla içilmemelidir. Kontrolsüz dağıtım yapılan su tankerleri sağlık kuruluşuna bildirilmelidir.

  • Çocukların kentlerdeki süs havuzlarına girmeleri bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşması açısından engellenmelidir.

 

 solsyon